Muay Thai

Muay Thai is een vechtsport die wordt beoefend over bijna de gehele wereld. De Muay Thai geschiedenis is lang en speelt een belangrijke rol in de boeiende Thaise cultuur. De huidige vorm van Muay Thai verschilt aanzienlijk van de traditionele vorm, genaamd Muay Boran. Deze vorm heeft veel raakvlakken met andere zuidoost Aziatische traditionele vechtkunsten, zoals Pradal Serey uit Cambodja, Lethwei uit Birma (Myanmar), Tomoi uit Maleisië en Laos Boxing uit Laos.

Muay Thai wordt door de Thaise bevolking ook wel “de kunst van de acht ledenmaten” genoemd vanwege het gebruik van handen, schenen, ellebogen en knieën. Iemand die Muay Thai beoefend heeft dus de beschikking over acht “contactpunten”. Ter vergelijking: in het westerse boxen gebruikt men twee “contactpunten” (alleen de handen) en in de meeste andere vechtsporten vier “contactpunten” (handen en voeten).

Geschiedenis

Het betreden van de troon door Koning Chulalonkorn (Rama V) in 1868 luidde niet alleen voor de Muay geschiedenis een Gouden Eeuw in, maar voor geheel Thailand. Gedurende het bewind van Koning Rama V ontwikkelde Muay zich enorm. Dit was een direct resultaat van de persoonlijke interesse die de Koning in de vechtkunst had. Er heerste vrede in het Koninkrijk en Muay diende als zelfverdediging, recreatievermogen en een manier voor promotie. Meesters in de vechtkunst zoals voormalige vechters en soldaten begonnen met het les geven in Muay in trainingskampen. Daar werden de leerlingen voorzien van voedsel en onderdak, zodat ze zich volledig konden richten op het leren van Muay . Het werd gebruikelijk voor de vechters om de naam van het kamp waar ze leefden aan te nemen als hun achternaam.

Na een sterfgeval in de ring drong Koning Rama VII aan op de invoering van vaste regels voor Muay Thai gevechten in het gehele Koninkrijk. Eén van de nieuw ingevoerde regels was de verplichting voor vechters van het dragen van moderne bokshandschoenen en katoenen sokken over de voeten en enkels. Gedurende dezelfde periode in 1920 werd voor Muay met de nieuwe regels de term ‘Muay Thai’ geïntroduceerd. De oude vorm werd sindsdien in de Muay Thai geschiedenis aangeduid met ‘Muay Boran’.

Geschiedenis voor gevechten in de ring bestonden uit een verbod van stoten in het kruis, het aanvallen van een tegenstander die al op de grond ligt, haren trekken en bijten. Gewichtsklasse bestonden niet en er was geen speciaal afgezette ring. In plaats daarvan vonden de gevechten plaats in open ruimtes in het midden van een cirkel van toeschouwers. De rondetijd werd bijgehouden door middel van een klein gaatje in een kokosnoot te maken. Deze kokosnoot werd in een vat met water geplaatst. Wanneer de kokosnoot zonk werd er op een trommel geslagen om het einde van de ronde aan te geven. Toch weer een leuk Muay Thai geschiedenis weetje.